Suomi ei voi kasvaa ilman osaavaa työvoimaa

Työvoimapula kurittaa Suomea niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella estäen suomalaisten yritysten ja Suomen kasvua. Mielestäni työvoiman saatavuuden ongelmat tulee ratkaista koulutus-, maahanmuutto-, ja sosiaalipolitiikan yhteisratkaisuilla. Julkisen puolen työvoimapulaa tulee helpottaa työoloja parantamalla, byrokratiaa karsimalla ja päätäntävaltaa jakamalla. 

Koulutuspolitiikassa paikkoja tulee lisätä niille aloille, joille on tulijoita. Oppilaanohjauksella on tässä myös tärkeä rooli, jotta osataan suositella oppilaille niitä aloja, joissa on pulaa työntekijöistä. Koulutuksen on oltava laadukasta, työelämän tarpeisiin vastaavaa ja erilaiset elämäntilanteet huomioivaa, jonka lisäksi jatkuvan kouluttautumisen keinoja on lisättävä ja tuettava. Yli 40% insinöörikoulutukseen hakeutuneista lopettaa koulutuksen kesken, koska ei omaa riittäviä perustaitoja tai löydä motivaatiota sen loppuun suorittamiseen. Suomen osaamiskilpailukyky on aivan keskeisessä asemassa, kun kilpailu myös osaajista kiristyy Euroopassa jatkuvasti.

Työperäistä maahanmuuttoa on lisättävä merkittävästi. Haasteena on kuitenkin osaajien tai koulutettavien houkutteleminen Suomeen. Saatavuusharkinnasta on luovuttava ja maahanmuuttajien kotouttamiseen on panostettava. Samaan aikaan Suomessa asenteiden on muututtava suopeammaksi maahanmuuttajia kohtaan ja ymmärrystä erilaisista kulttuureista on lisättävä. Sosiaaliturvamallia on kehitettävä siten, että työnteko kannattaa aina. Suomalaisen sosiaaliturvajärjestelmän on edelleen tuettava ja kannateltava yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevia, mutta siihen liittyvää raskasta byrokratiaa ja kannustinloukkuja on purettava.