Heinolassa tarkastellaan jälleen kouluverkkoa ja tulevaisuuden oppilasmääriä. Pohjana tähän on väestörekisterin mukainen ennusteemme vuoteen 2025 – 2026 saakka ja sen lisäksi FCG:ltä on teetetty oppilasennuste aina vuoteen 2034 – 2035 saakka. Hyvinvointilautakunnan listalla 30.10.2019 on virkamiesyhteistyöllä valmisteltu hyvinvointijohtajan esitys tulevasta palveluverkosta.

POHJOINEN HEINOLA

Lusin koulua kohtasi keväällä 2018 tragedia, kun vanha osa koulusta paloi. Koulun uudelleen rakentamiseen saadaan korvausta vakuutusyhtiöltä, mutta jatkossa käyttökustannukset jäävät toki kaupungin harteille. Vakuutuskorvaus ei myöskään ole korvamerkitty nimenomaan Lusiin, vaan se voitaisiin hyödyntää muuhunkin tarkoitukseen koulupuolella.

Lusin koulua koskevan ennusteen mukaan, oppilasmäärä pysyttelee 20 – 30 oppilaan paikkeilla. Tällainen yksikkö on mielestäni niin pedagogisesta kuin taloudellisestakin näkökulmasta liian pieni. Tulevaisuudessa Lusin ryhmäjaoissa 1.- 2. luokat ja 3.- 6. luokat ovat samoissa ryhmissä. Opettajana en koskaan lähtisi opettamaan neljää ikäryhmää samassa luokkatilassa. Pienessä koulussa välituntivalvonnat jäävät muutaman aikuisen vastuulle ja tukipalveluja ei ole saatavilla kuin satunnaisesti.

Lusin koululta kirkonkylän kouluun kestää autolla n. 10 min, joka on matkana vielä kohtuuden rajoissa. Koulumatkan pituus ei pitäisi olla esteenä Lusiin muuttaville maalaisrauhaa etsiville perheille, kunhan koulukyyditykset järjestetään hyvin ja lasten/perheiden toiveita kuunnellen.

Nostaisin esiin myös Lusilaisten kehittämät arvostettavat toimintatavat, kuten Kyllikki-kerho ja Lusin ansaitsema Vihreän lipun koulu -nimitys. Hienoja käytäntöjä saa ja pitää jakaa muillekin, miksei samat toiminnot voisi jatkua myös Kirkonkylään siirryttäessä?

Kirkonkylän koulunkin oppilasmäärä vähenee tasaista tahtia. Näin ollen, koulujen yhdistämisen jälkeen Kirkonkylässä olisi 159 oppilasta ja ryhmäkoot pysyisivät kohtuullisina, 15 – 22 oppilasta/luokka. Ainakin omana aikanani Myllyojan koulussa oppilasmäärä oli samansuuruinen ja opettajat tunsivat meidät kaikki vähintäänkin nimeltä.

Kirkonkylän kouluun on suunnitteilla peruskorjaus tai uudisrakennus v. 2022. Tällöin myöskin Kettukallion päiväkoti yhdistettäisiin koulun kanssa samaan rakennukseen. Päiväkodin ja koulun muuttaessa samaan kiinteistöön voidaan tiloja ja henkilöstöresurssia hyödyntää kummankin yksikön hyväksi. Tästä kaupungissamme on hyviä kokemuksia jo Kailas-talosta, sekä Vierumäeltä.

KESKUSTA JA JYRÄNKÖ

Keskustaan on rakenteilla 400 oppilaspaikkainen Kailas-talo, johon sijoittuu myös alueen päiväkoti. Kailas-talo on kooltaan iso, koska se sisältää erityistä tukea kaipaavien oppilaiden ryhmät, joissa ryhmäkoot ovat selkeästi pienemmät, keskuskeittiön, jossa valmistettu ruoka jaetaan muihinkin kouluihin, sekä liikuntasalin, joka on mitoiltaan käypä sm-tason salibandy kentäksi.

Ensi lukuvuonna Kailas-talossa on 395 oppilasta ja uudisrakennuksen pitäisi olla valmis vuoteen 2022 mennessä. Talon mitoitus on siis sopiva tämän hetkiselle oppilasmäärälle, mutta tulevaisuudessa tyhjiä oppilaspaikkoja jää tähänkin rakennukseen.

Kailaan tyhjiä oppilaspaikkoja ollaan kompensoimassa siirtämällä Tommolassa toimivat 1.- 2. luokat Kailaaseen. Tommolan kaltaiset alakoulujen sivuyksiköt eivät ole enää pedagogisen näkemyksen mukaan tätä päivää. Opettajia on vain kaksi, eivätkä he käytännössä katsoen näe toisiaan päivän aikana, koska kummatkin opettavat omia luokkiaan ja välituntivalvonnat jaetaan kahtia. Tommola-talossa on kolme kerrosta, joista alimmassa toimisi jatkossakin vuoropäiväkoti, keskimmäisessä toimii tällä hetkellä koulu ja perhekeskus ja kolmas kerros on tyhjillään. Kolmannen kerroksen remontointi mahdollisuutta on selvitetty, mutta sen kustannukset nousisivat liian korkeiksi, jotta kerros voitaisiin ottaa käyttöön.

Keskustan lisäksi Jyrängön alueella tapahtuu suurin pudotus oppilasmäärissä ja kiinteistökin on pian remonttia vailla. Siinä vaiheessa onkin syytä tarkastella myös Jyrängön koulun mahdollista siirtymistä osaksi Sinilähde-taloa ja Kailas-taloa. Varhaiskasvatuksen puolella lapset vähenevät ja Jyrängön päiväkodin toimiessa korjausta vailla olevassa kiinteistössä, esitetään se yhdistettäväksi Elämänkaaritaloon, joka on alueen toinen varhaiskasvatuspalveluita tarjoava yksikkö.

ETELÄINEN HEINOLA

Sinilähde-talon on määrä valmistua vuoden 2020 loppuun mennessä, jolloin silläkin alueella saman katon alle muuttavat niin koulu kuin päiväkotikin. Oppilaspaikkoja Sinilähde-taloon tulee 150, mutta oppilasmäärä vähenee myös Myllyoja-Sinilähde seudulla. Sinilähde-taloon jääviä tyhjiä oppilaspaikkoja on tarkoitus täyttää mahdollisesti Jyrängön koulusta siirtyvillä oppilailla tai jopa Vierumäeltä siirtyvillä oppilailla. Kaikkein eteläisin koulupiirimme, Vierumäki on nimittäin ainoa, jonka koulu ennusteiden mukaan kasvattaa oppilasmääränsä 46:sta oppilaasta yli 80:een oppilaaseen. Tulevaisuudessa siellä taitaa koulurakennus käydä ahtaaksi.

Oppilasmäärät vähenevät kaikkialla Suomessa, kun syntyvyys on laskussa. Laadukkaan opetuksen ja vakaan talouden takaamiseksi päättäjien on perustettava näkemyksensä oppilasennusteisiin, jotka ovat ainoaa konkreettista tietoa, jota saatavilla on. Heinolan kouluihin jää myös vapaita paikkoja, joita voidaan täyttää, mikäli oppilasennusteet eivät toteudu.

Heinolan kaikki koulut tulevat tämän esityksen mukaan olemaan 150 – 400 oppilaspaikan kouluja ja ryhmäkoot pysyvät tulevaisuudessakin kaikkialla alle 25 oppilaan. Erityisopettajien, psykologien, terveydenhoitajien jne. resurssit jakautuvat tasaisemmin, kun yksiköt ovat keskitetympiä.

Heinolaan rakenteilla oleviin kouluihin panostetaan paljon ja niissä on muun muassa erinomaiset liikuntamahdollisuudet, modernit oppimistilat ja laajat tukipalvelut. Kouluverkon tiivistäminen ja toiminnan tehostaminen mahdollistaa resurssien suuntaamiseen laadukkaaseen opetukseen, eikä vain seiniin. Talousarvion yhteydessä valtuustolle muun muassa esitetään, että kaikille 6.- 9.-luokkalaisille annettaisiin omat kannettavat tietokoneet opiskelua varten.

Aion lautakunnan kokouksessa äänestää hyvinvointijohtajan kouluverkko esityksen puolesta, luottaen viranhaltijoiden pedagogiseen ammattitaitoon ja kokonaisuuden hahmottamiseen.

Heinolassa on jatkossakin hyvä ja turvallista kasvaa isoksi.