Heinolassa todetut koronatartunnat ovat edelleen alle viiden, josta voimme varmasti kiittää Suomen hallituksen ripeitä toimia viruksen leviämisen kontrolloinnissa sekä kuntalaisten omaa harkintakykyä ja maltillista liikkumista. Pikkuhiljaa katseita tulisi suunnata jo tulevaan maan uudelleenrakentamiseen ja talouden elvyttämiseen. Ainakaan toistaiseksi hallitus ei ole luopumassa kuntataloutta kuormittavista uudistuksistaan, kuten 0.7 hoitajamitoitus, sekä oppivelvollisuuden pidentäminen.

Heinola on ikääntyvä kunta, jossa on paljon palvelutaloja, joten hoitajamitoitus ilman kokonaisvaltaista sote-uudistusta lisää huomattavasti henkilöstökuluja. Jokainen ikääntyvä ihminen ansaitsee tarvitsemaansa laadukasta palvelua, mutta hoitajamitoitus ei yksistään sitä takaa. Haastetta tulee aiheuttamaan myös henkilökunnan rekrytointi, kun koulutettuja hoitajia ei ole tarpeeksi saatavilla. 

Oppivelvollisuuden pidentäminen tarkoittaa samalla myös toisen asteen koulutuksen muuttamista maksuttomaksi. Reformin tarkoituksena on varmistaa kaikille toisen asteen koulutus varallisuudesta huolimatta ja nostaa koulutus- ja osaamistasoa. Koulutuksen saaminen ei hyvinvointiyhteiskunnassa saisi jäädä kiinni rahasta, mutta en silti pidä tarkoituksenmukaisena sen maksuttomuutta kaikille. Tuki pitää kohdistaa nimenomaan heille, jotka sitä todella tarvitsevat. Pieni maksu ja oma valinta lähteä toisen asteen opintoihin toimii paremmin kannustimena kuin pakko ja täysin ilmainen palvelu.

Koronan myötä yritykset ympäri valtakunnan ovat pulassa. Tukipaketteja on myönnetty, joillekin ne ovat auttaneet, toisille eivät. Kuinka suuri konkurssiaalto kohtaa heinolalaisia yrityksiä? Kaupungissamme on elinvoimatoimen puolella tehty jo vuosia aktiivista ja onnistunutta työtä työttömyystilanteen parantamiseksi, toivottavasti tämä kaikki ei valu hukkaan koronan vuoksi. Kaupungin ja sen asukkaiden hyvinvointi on kuitenkin suurelta osin kiinni yritysten elinvoimasta ja työllisyystilanteesta.

Yllämainitsemani hallituksen uudistukset ja työttömyyden kasvu toteutuessaan johtaisivat siihen, että Heinolassa on tehtävä sopeutuksia palveluihin tai nostettava veroja. Konsulttiyhtiö Perlaconin tekemän talouden tasapainottamisohjelman (2018) mukaan sopeuttamistarve vuosille 2018-2021 käyttökuluista Heinolassa oli jo valmiiksi 2 miljoonaa euroa, eikä tavoite ole edes täyttynyt. Tämän lisäksi muun muassa kouluinvestoinnit ja niistä aiheutuvat poistot rasittavat talouttamme. Hallituksen valtakunnallisesti kaavailemat uudistukset tulisi jäädyttää, kunnes tiedetään niiden hintalappu ja kokonaisvaikutukset kaupunkien palvelutarjonnassa koronan jälkeen. Toinen vaihtoehto on nostaa kunnille maksettavia valtionosuuksia koronatukien ja uudistusten kulujen kattamisen verran, mutta eipä tuo valtionkaan kaivo pohjaton ole.